Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozmnožování

Achatiny jsou hermafrodité, to znamená, že mají jak samčí tak samičí pohlavní orgány, k tomu aby zplodili potomstvo jsou však přesto nutní dva jedinci, kteří si vzájemně vymění svou genetickou informaci.
Achatiny začínají pohlavně dospívat ve věku kolem osmi měsíců, v době, kdy má jejich ulita velikost kolem 8 cm (týká se větších druhů).
Samotné páření trvá většinou mnoho hodin (někdy až celý den), takže chovatelově pozornosti to většinou neunikne;) Po ukončení páření naklade každý šnek z páru 6-500 vajíček (záleží na druhové příslušnosti). I když vajíčka nakladou šneci většinou velmi krátce po páření, mohou oplodněná vajíčka klást ještě i rok po páření. Dospělí šneci kladou vajíčka každé 3-4 měsíce. Dávejte pozor, abyste spolu neměli druhy a poddruhy, které se spolu mohou pářit (například fulica a reticulata) v takovém případě byste pak mohli mít "křžence".
Vyjímku tvoří pouze druh Achatina iredalei - tento šnek je živorodý.
Možná to zní hrozně, ale kdo chce chovat achatiny, měl by být připraven na to, že bude třeba se vypořádat s jejich vajíčky. Během jednoho roku je totiž schopný jeden pár achatin (dle druhu) vyprodukovat až několik tisíc šnečků. Při každém čištění terária (cca jednou za týden) a při kompletní výměně půdy je třeba z podestýlky pečlivě odstranit všechna vajíčka a to dříve než je podestýlka vyhozena nebo zkompostována. Vybraná vajíčka pak můžete zničit buď ponecháním na suchém horkém místě, vložením na několik dní do mrazáku a nebo je jednoduše rozmačkat (dejte pozor abyste rozmačkali všechna). Asi nejrychlejší metodou je zalít je vařící vodou.
Pokud se rozhodnete, že přeci jen nějaká šneččata chcete, je lépe vajíčka z terária odstranit (dospělí by je mohli poničit) a umístit je například do malého plastového boxu, s dírkami na větrání. V boxu udržujeme stejné podmínky jako byly v teráriu - vysokou vlhkost a teplotu ideálně kolem 25°C. Za dva až tři týdny se z vajíček líhnou malí šnečci. Šneččata jsou již od vylíhnutí zcela samostatná, a mají-li dost vápníku a žrádla, rychle rostou.
Krmení mladých achatin se neliší od krmení dospělých... jako základ doporučuji například listy salátu či okurky a nesmí se zapomenout na sépiovou kost (nebo jiný zdroj vápníku). Při nedostatku vápníku roste ulita nestejnoměrně rychle, je křehká, nekvalitní, méně barevná.
I mezi zvířaty z jedné snůšky mohou být velké rozdíly ve vybarvení ulit. Barva a kresba ulit se také mění s věkem.
Mladé achatiny mohou jít z domu k novým majitelům ve věku okolo dvou měsíců.

Snímek přidán 07.04.2010 v 02:03:55
Snímek přidán 07.04.2010 v 02:03:55
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář